Jesse Pinkman zarándoklata- El Camino kritika

A mai napon bemutatásra került az El Camino című, a Breaking Bad univerzumába tartozó film. Alábbi írásunkban enyhe spoilerek kíséretében értékeljük az alkotást.

2013-ban ért véget a Breaking Bad című sorozat, mely széria vitán felül a popkultúra egyik megkerülhetetlen mérföldkövévé vált. Walter White karakteréből valóságos ikon lett, a sorozat dialógusait máig számtalan helyen idézik. Általános vélekedés, hogy a Breaking Bad a televízió hatalmas győzelme a mozi felett. Ha ez a történet nagyvászonra került volna, egészen biztosan nem ismerhettük volna meg ilyen részletességgel a karakterek életútját, döntéseik mozgatórugóit. Ezen sorozat emellett osztatlan sikert aratott a nézők, és a kritikusok körében is. A produkciót számtalan Emmy-díjjal jutalmazták, a legendás “Ozymandias” című epizód pedig jelenleg is tízes értékeléssel rendelkezik az IMDB-n.

Adott volt tehát egy gyakorlatilag makulátlan örökség, ezért is volt meglepő, amikor Vince Gilligan bejelentette, hogy egy film formájában folytatást készít a nagysikerű sorozathoz. Nem sokkal később kiderült, hogy a készülő alkotás középpontjában Jesse Pinkman lesz, ez az információ pedig a legtöbb rajongót bizakodással töltötte el, ugyanis Jesse volt az a karakter, akinek a történetszálában a legtöbb kérdőjel maradt.

Az elemzést kezdjük rögtön a címmel, mely írói szempontból bravúros, hiszen legalább három interpretációval rendelkezik. Az El Camino ugyanis utalhat a sorozatban már megjelent autóra, a spanyol Szent Jakab-útra, ezáltal a megtisztulásra, illetve ez a cím az eredeti sorozat címének inverzeként is értelmezhető, a Breaking Bad szókapcsolat jelentése ugyanis szabad fordításban “rossz útra térni”.

Premierkritika lévén a cselekmény részletezésébe nem mennék bele túlságosan mélyen , a lényegi események mind Jesse körül forognak. Láthatjuk, ahogyan szembe kell néznie a múltjával, ahhoz hogy továbblépjen. Útját pedig a sorozatból ismert karakterek egész sora keresztezi. A néző pedig akarva-akaratlanul empátiát érez Jesse iránt. Bár nyilvánvalóan ő sem menthető fel az elkövetett bűncselekmények alól, a film nézése közben az emberben megfogalmazódik, hogy ez a fiú igenis megérdemel egy második esélyt.

A fenti tartalomismertető kapcsán jogosan felmerülhet a kérdés, hogy az El Camino működik-e önálló filmként? Igen is és nem is. Bár a film értelmezéséhez szükség van a sorozat ismeretére, az vitathatatlan, hogy stílusát tekintve az El Camino merőben más, mint a nagy előd. Hosszú jelenetek váltják egymást, a megvalósítás végig nagyon minimalista, rengeteg jelenetben kerül a kamera nagyon közel a színészek arcához, ezzel is elősegítvén a klausztrofób érzetet. Gilligan ez alkalommal is szembement a nézői elvárásokkal, és a konvenciókkal. Jesse szenvedése nem hatalmas érzelmi kifakadásokban, és vitákban nyilvánul meg, hanem csendes melankóliában. Ez pedig nem működhetne a zseniális Aaron Paul nélkül, aki ismét bizonyít Jesse Pinkman szerepében. Alakítása végig kimért, visszafogott, mégis, minden arcrezdülésébén érzelmek egész skáláját képes megjeleníteni.

Feltétlenül beszélnünk kell még az alkotás befejezéséről, nem szeretnék túlzásokba esni, de ennél líraibb és meghatóbb befejezést ritkán látni filmekben. Az utolsó néhány jelenet elképesztően súlyos, az ember mégis inkább arra lesz figyelmes, hogy Gilligan milyen virtuozitással engedi el karakterei kezét.

Összegezvén, az El Camino képes volt megfelelni minden rajongói elvárásnak, mégpedig úgy, hogy eközben szembe is ment azokkal. Zárásként csak annyit tudok tanácsolni, hogy mindenki nézze meg mind a sorozatot, mind pedig ezt a filmet.

Értékelés:9/10

Kép: AMC, IMDB

Vigh Martin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s