Sex Education – Kritika. Szex a lelke mindennek

Ha valamiben szerepel a “szex” szó, az népszerű lesz; mindent el lehet adni vele. Így van ez egy kicsit a Sex Education című saját gyártású Netflix-sorozattal is. A tini-sorozat nagyon rövid időn belül lett a streamingszolgáltató egyik legfelkapottabb produkciója.

sex-education1A történet helyszíne egy brit kisváros, azon belül is annak a középiskolája. Otis egy szürke diák lenne, ha nem lenne az anyja egy híres szexterapeuta, és ne rendelkezne ez által olyan tudással, amellyel senki más. Ezt veszi észre a teljesen más személyiségű “rosszlány, “Maeve”, aki üzleti lehetőséget lát a srácban, és iskolai szex-segélyszolgálatot nyitnak az arra rászorulóknak. A sorozat Otis ismerősein és a pácienseken keresztül foglalkozik nagyon fontos kérdésekkel. Ez a sorozat fő erőssége egyébként: kardinális témákról beszél, de ezt humorosan és a fiatalok nyelvén teszi. Olyan égetően komplikált témárók esik szó a szériában, mint a nemi identitás, fiatalkori abortusz, homoszexualitás-homofóbia, szülő-gyerek konfliktusok széles tárháza, szüzesség elvesztése, másoknak megfelelés (minden téren), maszturbáció, elrejtett vágyak, és persze a viszonzatlan és viszonzott szerelmek által okozott bonyodalmak. A Sex Education tökéletesen inkább a tiniknek szól, felnőttes témákról, és ez teszi igazán szórakoztatóvá. Hogy angol humorral megspékelve tár elénk fiatalkori szexuális és párkapcsolati gondokat. 

Otis inkább az elméleti oldaláról közelíti meg a problémákat, tekintve, hogy szűz, és tulajdonképpen még maszturbálni sem tud rendesen. Az életét csak bonyolítja, hogy teljesen odavan Maeve-ért, ráadásul a legjobb barátja egy olyan homoszexuális afroamerikai srác, aki nem rejti el a személyiségét. 

sex_education_screenshot_20190221174236_1_original_1150x645_cover

A Sex Education egy amerikai-brit koprodukció, a színészgárda is abszolút vegyes. A történet Angliában játszódik, ugyanakkor vannak “amerikaias” megoldások. Főleg az iskolarendszerre, magának az épületnek, a hangulatnak a megálmodására gondolok itt elsősorban. A szereplők ugyanakkor inkább “britek”, a humor is inkább szigetországbeli, mérsékeltebb, angolos, fura. Csakúgy, mint a karakterek, bár ez inkább pozitívum. Nincsenek teljesen beskatulyázott szerepek, mindenki többdimenziós figura. 

MV5BZDI4YjkzYjEtZWQ4Zi00YWI2LTkxYjEtMTUwNjM5ZGMyMDI5XkEyXkFqcGdeQXVyNjYyNDMwOQ@@__V1_-1024x648

Két színészt emelnék ki. Az első természetesen Gillian Anderson. Egyébként én nem tudtam, hogy ő is szerepel a sorozatban, és megmondom őszintén, először fel sem ismertem. Szerintem a harmadik részben csaptam a homlokomra: “aztaaa, az ott Scully”. Szenzációsan hozza a szabad életet élő szexterapeutát. Azt a bizonyos prímet ugyanakkor szerintem Eric, vagyis Ncuti Gatwa vitte. Az elején nekem kicsit sok volt az extrovertált meleg srác, mert túl sztereotipnak tűnt, de idővel rájön az ember, hogy elképesztő, amit a srác művel. Az ő karaktere a legerősebb, minden rezdülése aranyat ér. A többiek – nekem – nem voltak annyira szimpatikusak, ami azért gond, hiszen a két főszereplő sem ragadott meg annyira. Egyikért sem tudtam igazán “drukkolni”. De ez lehet, hogy szimplán az én hibám. 

sex_education_screenshot_20190221193434_4_original_760x760

A Sex Education nem az év sorozata, de rendkívül fontos témákkal foglalkozik, a fiatalok nyelvére lefordítva, és  emellett kellőképpen szórakoztató. Talán a nyolc rész kicsit sok volt, elég lett volna egy hat részes szériát csinálni belőle (vagy rövidebb epizódokkal dolgozni), mert az volt néha az érzésem, hogy nem tudták mindig megfelelően kitölteni az adott játékidőt. 

A Netflix már berendelte a második évadot, szóval nem maradunk Sex Education nélkül a közeljövőben. 

https://www.youtube.com/watch?v=o308rJlWKUc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s