Beats (2019) – Kritika

A Netflix egyik legújabb filmje egy zenés produkció, amely a hip-hop és rap rajongóknak kifejezetten tetszeni fog. Aki nem fogékony erre a témára, nekik sem kidobott idő a Beats megnézése. Ráadásul rögtön szinkronosan került fel a műsorba.

Magyar emberként nehéz belelátni abba a világba, amelyről a film szól. Bandaháborúk, afroamerikai élettér, félelem az utcán, e mellett pedig hip-hip, rap és bulik. 

A történet főszereplője August Monroe, aki a film elején elveszíti a testvérét, emiatt olyan traumája van, amely miatt még az utcára sem mer kimenni. A gyászoló fiú a zenében éli életét, nagyon tehetségesen ebben. Egy tehetségkutató producer meghallja Romelot otthon játszani, és azonnal meglátja a géniuszt a srácban. Az ő kettejük kapcsolatáról szól a Beats, amely több témát boncolgat. Előkerül a nehéz sorsú fiatalok sorsa, akik nap mint nap ki vannak téve a halálnak, a lövöldözésnek és a bűnözésnek. Szóba kerül természetesen a tehetséggondozás, a szerelem, a szülői féltés; meddig bábáskodhatunk gyerekeink fölött, és mikor engedhetjük el a kezét. Ezen kívül a zenélés olyan világába enged betekintést nyerni, amely annyira nincs szem előtt. Hiszen a rap és a hip-hop nem a “gazdagok sportja”, és ez az “iparág” is rengeteg intrikával és politikával jár. A cél: minél több tehetséges zenészt produkálni, ezáltal minél több pénzt bezsebelni. 

A film engem teljesen lekötött, pedig nem vagyok sem hip-hop, sem rap rajongó, viszont a téma érdekelt, és ezt egész jól mutatja be a film. A Beats 110 perces, ami talán hosszú. Erősen indul, és ott úgy gondoltam, hogy tele lesz a produkció slágergyanús trackekkel, de aztán később leül, és kicsit más témába megy el. Ez persze nem baj, de a tempója néha annyira lelassul, hogy emiatt lesznek, akik esetleg itt kikapcsolják. Ami hiba lenne szerintem, mert érdekes dolgokat mond el, sokszor érdekes szemszögből és okos kamerabeállításokkal. 

314228_1560933739.212

A zenés produkciók között nem lesz a topban, de érdemes rászánni azt a közel két órát. Valami rejtély folyamán azonnal szinkronosan került fel a Netflix műsorába, ami nekem kifejezetten tetszett, ugyanis Romelo magyar hangját órákig el tudnám hallgatni. 

A Beats egy olyan film, amelyet ha csak úgy beraksz egy délután, előismeret nélkül, akkor nem biztos hogy tetszeni fog, viszont ha direkt kedveled a hasonló témájú produkciókat, akkor kellemes meglepetést okozhat. 

A soundrack így sem rossz, sőt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s