What/If – Évadkritika

A What/If, magyar fordításban a Mi lenne, ha…? című sorozat mellett már a trailer megtekintése után letettem a voksomat. A Renée Zellweger fémjelezte, tíz részes Netflix-produkció kellemes szórakozást ígér, és több meglepetéssel is szolgál. 

images-3A What/If látszólag egy egyszerű alapszituációra épít: mire vagyunk képesek azért, amit nagyon szeretnénk? A történet középpontjában – a kezdetekben – egy fiatal pár áll, akik boldogan élik az életüket, dolgoznak, álmodoznak. A férj (Blake Jenner) arról álmodozik, hogy tűzoltó lesz, miközben este bárban dolgozik, míg feleség, Lisa (Jane Levy) egy egészségügyi startupot vezet. Hogy mi is az a startup? A wikipédia e képpen definiálja: A startup egy korai fázisú vállalkozás, általában az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat jelenti, amelyek többsége termék- vagy üzleti modell innovációjával foglalkozik. A céget a megszűnés fenyegeti, mivel nincs, aki anyagilag támogatná őket, és ekkor lép be a képbe “véletlenül” Anne Montgomery. A Renée Zellweger által megformált üzletasszony hajlandó 80 millió dollárt áldozni Lisa álmaira, és ezért csupán egyetlen dolgot kér: hogy adja kölcsön a férjét egy éjszakára…

Ez a pikáns alapfelállás, amely valljuk meg, érdekes felütés egy sorozatnak. Egy tíz részeswhat-if-4-shot produkcióhoz ez a történet nem lenne elég, ezért a szériában három pár életét követhetjük végig. Lisa testvérének, Marcosnak és barátjának történetét, valamint Sean legjobb barátjának sztoriját, akinek a kedvese félrelépett a felettesével, és épp babát vár. Három, kívülről tökéletesek tűnő pár, de egyik sem makulátlan, sőt elfelejtett, sötét titkok lengik körül meghitt idilljüket. 

Gondolom, sokan voltunk úgy a sorozat elején, hogy azt gondoltuk, hogy a Renée Zellwegeres vezette szál lesz a fő csapás, de a másik két pár története legalább annyira érdekes lesz az idő előrehaladtával, mint Sean kölcsönadása. Idővel egyre több fény derül a motívumokra, illetve a karakterek piszkos múltja is előkerül, és mindez közösen hat ki a végkifejletre. 

what-if-netflix-4-600x400A sorozat a döntésekről szól: hogy egyetlen döntés mennyire befolyásolhat egy egész életet. Nekem pont azért tetszett a What/if, mert nem egydimenziós karaktereket sorakoztat fel, hanem minden szereplőnek van kétes döntése vagy sötét múltja, vagyis normális emberek, hiszen kinek nincsenek titkai vagy rossz elhatározásai?

A legtitokzatosabb természetesen Anne Montgomery, hiszen ő a szálak mozgatórugója, bár bevallom őszintén nehezen tudtam azonosulni a karakterrel. Renée Zellweger miatt, aki főleg butuska szöszi szerepekben “tündökölt” (és lett ismert), elég csak a Bridget Jonesra vagy a Chicagóra gondolni. Tudjuk, hogy kíváló színésznő, hiszen ezt több alkalommal megmutatta már, egyik személyes kedvencem például a Jerry Maguire. A sorozatban azonban céltudatos, titokzatos, kemény és rendkívül komplex személyiséget kell hitelesen eljátszania. Többször azt éreztem, hogy túljátszotta a szerepét, de az is lehet, hogy csak az előítéletem mondatta ezt velem. Kicsit hasonlított a már kissé öregedő Kim Basingerre.

renee
What | If

Szerintem sok nézőnél nála dől el, hogy tetszik-e, egyáltalán továbbnézi-e a sorozatot. Anne mindenese, Foster érdemel még piros pontot. Kellően titokzatos és lojális, és egyébként is imádom a színészt, akit a Westworldben láthattunk legutóbb Peter Abernathy szerepében.

WHATIF_101_Unit_01795RC
What | If

Szerintem kár lenne kihagyni a szériát, mert minden rész okoz meglepetést, és ahogy közeledünk a vége felé, egyre több lesz a fordulat, egyre több mindenre derül fény, és lesz, akiért lehet majd izgulni. 

Azt már meg sem említem, hogy a rendezés és vágás, illetve az egész széria hangulata magával ragadó, mellette pedig a filmzene érdemel még említést, mint pozitívum. Nem tökéletes darab a What/If, de kellemes szórakozást ígér a dráma/krimi szerelmeseinek.

 

 

A sorozat trailere:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s